21×21 cm, 144 pagina’s, geheel in full colour met veel foto’s
ISBN 978 90 77408 77 3
Verschenen mei 2010 bij uitgeverij A3 boeken, www.A3boeken.nl
In de serie van de Reizende Aardeschool
Met voorwoord door Jeroen Heindijk.

Aanbiedingsprijs vanaf 15 nov 2022 : € 5  voor zover de voorraad strekt!! OP = OP
plus € 5 porto kosten en enveloppe.

In verband met de aankoop van de restant voorraad van mijn boek, kan ik dit nu voor een bodemprijs aanbieden. Leuk als inspiratie bron voor ouders,  BSO-personeel, leerkrachten, natuurgidsen, buurtwerkers, medewerkers nieuwe stijl scholen, opa’s en oma’s die er op uit willen. Ook te bestellen om als kado te geven aan vrienden, collega’s etc. Bij persoonlijke bestelling krijg je een gesigneerd exemplaar thuisgestuurd.

Stuur mij een email agnesmeijs@gmail.com en vermeld daarin je naam, adres, postcode en de hoedanigheid van waaruit je geïnteresseerd bent in het boek.
Maak tegelijk € 10 over ( per los exemplaar) naar banknr NL 77 INGB 0688431399 tnv A. Meijs ovv Het Oergevoel

Proefkijkje? Klik hier

Recensies

Soms krijg ik leuke korte reacties binnen, in de trant van “prachtig boek”, of “Ik heb al veel genoten”. Klik op boekhetoergevoel.blogspot.com om 3 boekrecensies te lezen van verschillende pluimage. Je bent van harte welkom om je eigen reactie te plaatsen!

Waar gaat het boek over?

Vraag je kinderen of ze meegaan naar het bos, dan krijg je niet meteen een enthousiaste reactie, een uitzondering daargelaten. Vraag je kinderen of ze vuur willen maken, dan krijg je een “ja, cool!” in koor en staan ze direct in de startblokken. Ook sporen zoeken, sluipen door het struikgewas, hutten bouwen, eetbare bessen en blaadjes zoeken zijn activiteiten die kinderen hartstikke leuk vinden én hen weer in contact brengen met de natuur. Zo kunnen ze er een zorgzame en respectvolle band mee opbouwen. En de natuur helpt hen zich persoonlijk evenwichtig te ontwikkelen.

Met kinderen de natuur intrekken om die natuur echt te beleven, vraagt van ouders en begeleiders dat ze ook naar hun eigen band met de natuur kijken, naar de manier waarop zij ermee omgaan. Agnes Meijs laat aan de hand van vele voorbeelden zien, dat wanneer je je eigen vermogen tot ontdekken en verwonderen weer hebt teruggevonden en je vanuit zintuiglijke beleving aan de slag gaat, je tot diepgaande en fijne natuurervaringen komt voor jezelf en met de kinderen met wie je op pad gaat. Eerlijk gezegd geldt het voor alle leeftijden!

In de 10 jaar dat Agnes met kinderen en natuurbeleving bezig was ( inmiddels meer dan 20 jaar!), constateerde zij ook dat kinderen de natuur nog sterker en intensiever beleven, zodra we een beroep doen op hun overlevingsinstincten. Kinderen lopen dan heel gauw warm om mee te doen. Ook de zogenaamde korte spanningsboog blijkt ineens veel ruimer te worden wanneer kinderen het oergevoel ervaren, daar, diep van binnen. Dit oergevoel en de vaardigheden die daarbij horen gaan terug naar de tijd dat de mensen als jager/verzamelaar en eenvoudige boeren sterk met de natuur waren verbonden. Alle zintuigen stonden op scherp om de benodigde informatie te krijgen. De mensen waren afhankelijk van het weer, het landschap en de seizoenen. Ze haalden eten, kleding, beschutting en werktuigen uit de natuur. Er waren geen educatieve natuurprogramma’s: het leven zelf was de leerschool. Al doende, in het begin spelenderwijs en vaak al snel serieuzer, leerden de kinderen van de ouderen de benodigde vaardigheden en ontdekten ze hun eigen kwaliteiten.

Dit boek bevat naast persoonlijke ervaringen veel ideeën en vooral praktische tips voor (groot)ouders, leerkrachten, natuur- en milieumedewerkers, natuurgidsen, buurtwerkers en iedereen die graag met kinderen dat intense oergevoel en daarmee de weldadige band met de natuur willen ervaren.

Agnes Meijs werd op haar twaalfde lid van de jeugdnatuurbond en een wereld ging voor haar open. Na haar studie niet-westerse sociologie belandde ze als reisleidster in Egypte en begeleidde kamelentrektochten door de Sinaï woestijn. Terug in Nederland volgde ze de natuurgidsenopleidingen van het IVN en Natuurmonumenten en werd ze geïnspireerd door Reizende Aarde School. Ze is begeleidster bij natuurbelevingsprogramma’s Het Bewaarde Land en Natuur-wijs. Vanuit haar bedrijf Natuurlijkheden biedt ze natuurbelevingsactiviteiten voor kinderen en natuurbelevingstrainingen aan.