Natuuropdrachten kaartensets “het Scharrelavontuur”

Zie in de tekst hieronder voor enkele voorbeelden.

Set 1: voor 4-7 jaar met (groot)ouders

Set 2: voor 7- 12 jarigen met (groot)ouders

Kaartenset per stuk € 5.
Te bestellen door een mailverzoek te sturen naar agnesmeijs@gmail.com en het bedrag over te maken maken  op banknummer NL 77 INGB 0688431399  ten name van :  A. Meijs, Hilversum ovv kaartenset.  U krijgt dan de kaartenset in pdf bestand toegestuurd. Het is aan te raden om  de kaarten af te drukken op stevig papier en dan te plastificeren.

Uniek aanbod: lees door tot het eind van de pagina

Voorbeelden Scharrelavontuuropdrachten 

  • Zoek een plekje met veel plantjes. Pluk een blaadje, verkreukel het, en laat je vriendje/vader/moeder/kind het  – met ogen stijf dicht!- ruiken zonder dat ie gezien heeft wat je geplukt hebt. Laat je hem/haar nu zoeken welk soort plantenblaadje je geplukt had. Heb je vandaag een ree (een klein hertje) gezien? Of een ander dier? Kon je dichtbij komen? Verstop je nu eens als een ree (30 tellen de tijd). Jij blijft doodstil liggen, en de anderen zoeken je.
  • Zoek 2 dingen en verzin zelf een tegenstelling erbij, bv. droog-nat, of hard- zacht. Laat je vriend(in), pa/ ma, broertje/zusje, zoon/dochter raden welke tegenstelling jij bedacht had! Ruil daarna om.
  • Doe je kind/pa/ma/broer/zus een blinddoek om en leidt hem/haar heel voorzichtig via een omweg naar een aparte boom. Laat hem/haar de boom voelen: de schors, takken, hoe dik die is etc. Breng hem via een kronkelweggetje terug naar de beginplek. En vind dan de boom terug!

Andere voorbeelden van natuurbelevingsopdrachten:
Uit: Bart de Koning Natuursurprises www.natuureducatie.com 
en Landverkenspel  Bewaarde Land:  Natuurbelevingsproject  voor basisscholen www.hetbewaardeland.nl

  • Met blaadjes, bloemen en aarde kun je ook schilderen! Wrijf het fijn op het kaartje. Wie maakt het mooiste natuurschilderij?
  • Zoek op de plek waar je staat met elkaar naar drie sporen van dieren.
  • Zoek vlak bij je een voorwerp, maar laat het de anderen niet zien. Ga in een kring zitten, sluit je ogen en geef het voorwerp door. Ra, ra, wat is het? Wat hebben jullie allemaal in je handen gehad?
  • Zoek dichtbij een plek waar je de lucht goed kan zien. Ga bij elkaar op de grond liggen. Kijk omhoog en wees een minuut stil. Vertel elkaar daarna wat je gezien hebt. Welke vormen hebben de wolken?
  • Wees 1 minuut helemaal stil. Luister goed naar de vogelgeluiden. Hoeveel heb je er gehoord? Probeer de geluiden na te bootsen.
  • Ga eens naar het dichtstbijzijnde stukje gras of mos. Ga in een cirkel bij elkaar liggen en kijk naar wat er groeit en kruipt. Verzin een verhaal over de wezens op die “groene planeet”.
  • Ga naar een omgevallen boom. Ga achter elkaar langs die boom liggen. Hoeveel van jullie zijn er nodig om het topje te bereiken?
  • Uit welke richting komt de wind? Hoe zie je dat? Welke geur brengt de wind met zich mee?
  • Hoe huppelt een konijn? Doe dat eens na. En hoe rent een konijn om aan een vos te ontkomen? Doe dat ook eens na met zijn tweeën.
  • Waar staat de zon? Loop vijftig passen achteruit in de richting van de zon. Zet je voeten voorzichtig neer. (Je mag achterom kijken).
  • Ga eens op je buik liggen en kruip als een slang 10 meter verderop. Wat heb je onderweg ontdekt?

Tips voor ouders

  • Scharrelen is ontdekken op je gemak, op avontuur uitgaan, kleine stukjes lopen terwijl je goed rondkijkt, van alles verzamelen zonder de natuur te beschadigen, je ver-wonderen over wat je tegenkomt, natuurkennis opdoen door middel van een spelvorm, gewoon de tijd nemen voor alles wat je tegenkomt, geen vaste route volgen maar gaan waarheen je voeten willen! Als scharrelouder gaat het vooral om lol te beleven met je kinderen in de natuur, ze de kans geven hun energie in die natuur op een gezonde manier kwijt te kunnen, om samen te genieten!
  • Gebruik materialen die je vaak thuis wel hebt liggen, om de natuur op een leuke manier te onderzoeken: spiegeltje om paddenstoelen van de onderkant te bekijken, loeppotje of loepjes om beestjes beter te zien, theedoek als blinddoek, fluitje, een kompas, een beestenhandpop, knikkers om kleurtjes te zoeken.
  • De weg herkennen is een groot spel;  speciale bomen zijn jullie wegwijzers. Laat oudere kinderen zelf een deel van de weg bepalen, in het wilde weg, of aan de hand van de kaart (en kompas). De weg terugzoeken is een hele eer. Las vaak pauzes in om een spel te doen, wat te eten en te drinken.
  • Geef een goed voorbeeld en stop alles wat uit jullie tas komt, ook er weer in terug! Raap bv. af en toe wat afval op om thuis in de vuilnisbak te gooien.
  • Ga voorzichtig van de paden af: beweeg je als een vos die sluipt! Zet behoedzaam je voeten neer, verzamel met mate. Wees je als ouder bewust van wat wel en niet mag in een natuurgebied, maar een paar algemene plantjes met respect plukken voor de kruidensoep, kan geen kwaad.

Meer info en materialen:

Verschillende organisaties hebben leuke opdrachtkaartjes bedacht om onderweg allerlei activiteiten te kunnen.

Gebruik de kaartjes op verschillende plekken. Trek blind een kaartje, of er kies er een paar uit die op dat moment het leukst lijken.

Er zijn ook heel veel leuke boeken met allerlei tips,bv.: Ga Buitenspelen van F. Danks & J. Schofield. Kijk eens op Interessante Boeken

Zoekkaarten, loepjes etc kun je o.a. bij Natuurmonumenten zie natuurmonumentenshop.nl/ of  het IVN  winkel.ivn.nl/zoekkaarten/ kopen.

Scharrelkinderen en ouders trotseren natte natuur!

Op zondag 5 oktober 2008, al wachtend in de gestadig vallende regen, doken tegen alle verwachtingen in,  9 kinderen, 3 ouders en assistent Eltjo op bij het wijkcentrum in   Hilversum- Noord. Twee families uit Hilversum Zuid, waarvan één er de vorige   keer ook al was; en de rest leerlingen van de Leeuwenhoekschool! Gehuld in  regenpakken trokken we het bos in en de hei op: fraaie herfstkleuren  verzamelend, langs de grafheuvel met hut, paddenstoelenfamilies en ligplaatsen van reeën . Dwars over de hei, op zoek naar sporen en konijnenholletjes.   Zich verstoppend als reeën tussen de bremstruiken. Kevin was zo goed  verborgen  dat we hem niet konden vinden! Franca had het zo koud maar bij de grote steen   waren er ineens toch 4 stralende ijstijdprinsessen. Jennifer en Danny, die lekker zonder hun moeder waren meegegaan, gaan nu voor ons uitzoeken hoeveel   deze ijstijdkei weegt, want er ligt ook zo’n kei in het centrum van Hilversum   (met bordje met uitleg erbij). Een van de prinsessen dook een groot hol in, wat door begeleidster Agnes Meijs werd toegejuicht, terwijl pa het aanvankelijk niet zo zag zitten. Deze vader, Jo, zei  later dat hij deze dag nooit zou vergeten en dat bedoelde hij positief! Ondanks de alsmaar stromende regen en de kou als je nat werd, beleefden we genoeg leuke dingen. Shamira de jongste van 3 , liep   dapper hele enden mee. Helaas lieten de reeën zich dit keer echt niet zien, de   kids hadden hiervoor speciaal een verrekijker  meegenomen. Daarvoor komen we een   keer terug in het voorjaar, we hopen dan op beter weer. We gaan dan boomklimmen,  onze nacht-ogen inzetten om bomen te herkennen en meer leuke opdrachten doen met de  Scharrelkaartjes.  Tof die dappere deelnemers van vandaag!  De Scharrelrugzakjes met daarin veel materialen en tips kunnen geleend worden bij   de wijkcentra in Hilversum- Noord en Oost, zodat ouders zelfstandig op pad   kunnen.

Agnes Meijs Uitgevoerd in samenwerking met www.versawelzijn.nl

Noot 2020: de Scharrelrugzakjes zijn helaas niet meer te leen via de buurtcentra maar ….
wie een buurtclub begeleidt, krijgt er eentje van mij kado!
Daar hoort natuurlijk een verzoek indienen bij, laten zien wat je doet, een kennismaking bij het ophalen van het rugzakje en een leuke
pr actie…..