Ik draai graag mee als begeleider op kleinschalige zomerkampen in de natuur.

Mocht u als organisatie of informele groep plannen hebben om ergens een kamp te organiseren en wilt u ondersteuning in natuuractiviteiten, dan kunt u mij inschakelen voor begeleiding.
Prijs nader overeen te komen.

Van 2008-2013 werkte ik als kindernatuuractiviteiten begeleidster mee op Aardenwerkvakanties in de Belgische Ardennen, de Vlierhof in de Ooijpolder en de Zonnebloem in Winterswijk ( van Eleonora en Ben Acket). .

In 2010 verzorgde ik het bushcraftonderdeel op een tienerkamp van www.natuurtalent.eu.
In 2013 assisteerde ik in een kamp van www.natuurlijkwijskind.nl en een indianenkamp van www.via-fysiek.nl.

Ruim 10 jaar verzorg ik ook workshops op het Bushcraftweekend http://www.bushcraftweekend.nl , een heel goed bezocht evenement wat zich enorm heeft uitgebreid.

Josine Olgers josineolgers-kindercoach.nl en ik onderzochten de opzet voor het kamp “Sterk op Schier” voor kinderen ( met hun ouders) die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. In 2017, 2018 en 2019 werd ik door haar gevraagd natuuractiviteiten te begeleiden op het Yogafestival op Schiermonnikoog.

Drie zomers maakte ik deel uit van het team van www.sjamaan.nl in het prehistorisch dorp Haps. Terwijl de ouders bezig waren met hun onderdeel, verzorgde ik allerlei natuuractiviteiten voor de kinderen.
Het dorp ligt verscholen in de bossen bij Apeldoorn, er zijn ook genoeg mogelijkheden om heerlijk te wandelen en everzwijnen te zien. We koken boven kampvuren, wassen ons bij de “bron” en kunnen naar harte lust houtjes klieven. In zo’n gezamenlijk kamp voor ouders en kinderen voelen we ons deel van een dorpsgemeenschap!

Paaskamp: Prehistorisch kamp in het Hapsdorp

Al jaren achtereen verblijven wij met Pasen op een unieke en prachtige plek – Haps- midden in de bossen bij Apeldoorn. We overnachten in gereconstrueerde prehistorische huizen. Hier voelen we goed onze wortels en kunnen we ons beter voorstellen hoe nauw de mensen vroeger verbonden waren met de natuur in hun dagelijkse leven. Er is tijd om gezellig samen dingen te ondernemen en om je even stil terug te trekken in het bos. We maken overheerlijk zelf gekneed en gebakken brood, bereiden voedzame maaltijden boven het kampvuur, zingen, trommelen, wandelden, laten schapen uit, speuren naar wild (everzwijnen en edelherten) en genieten van de lente. Ook paaseieren schilderen en verstoppen hoort er bij.

Er worden diverse workshopgevers uitgenodigd om ons iets te leren over prehistorische vaardigheden zoals vuur maken met de vuurboog of vuurslag, het maken van touw van plantaardige vezels of een vilten hoed, het bereiden van een kruidige salade van wilde planten, het bewerken van vuursteen of hout etc. Als we geluk hebben is er weer een smid aanwezig die ons mooie messen leert smeden. Met de jongere kinderen bouwen we overlevingshutjes en doen we extra natuurbelevingsspelen.

Het kamp staat open voor begeleiders en Vrienden van het Bewaarde Land met hun gezinnen en voor gasten via het netwerk van Natuurlijkheden. De inschrijving verloopt via de Vrienden van het Bewaarde land: vrienden.bewaarde.land@planet.nl., zie www.hetbewaardeland.nl, klik op Vriend worden/Activiteiten voor Vrienden.

Zie voor verdere informatie over het scholenproject: www.hapsproject.nl en over het Paasweekend: https://www.facebook.com/search/top/?q=paasweekend%20haps